Biegunka co jeść to częste pytanie osób zmagających się z tym schorzeniem. W trakcie biegunki ważne jest odpowiednie nawodnienie oraz dostarczanie organizmowi niezbędnych elektrolitów i składników odżywczych. W artykule przedstawiamy, jakie produkty spożywcze warto wybierać podczas biegunki oraz których lepiej unikać. Podpowiadamy również, jak skomponować dietę, by skutecznie walczyć z objawami.
Kluczowe wnioski:- Należy pić dużo płynów - woda, herbata, rozcieńczone soki owocowe.
- Dobre są produkty bogate w potas np. banany, ziemniaki, marchew.
- Warto jeść ryż, pieczywo tostowe, kasze, owoce i warzywa bez skórki.
- Trzeba unikać tłustych, smażonych i wzdymających potraw.
- Można jeść chude mięsa, jaja, nabiał odtłuszczony.
Biegunka - jakie produkty jeść
Biegunka to nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Częste oddawanie luźnych, wodnistych stolców prowadzi do odwodnienia i utraty elektrolitów. Dlatego tak ważne jest co jeść na biegunkę, by dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wspomóc leczenie.
W czasie biegunki zaleca się lekkostrawną dietę, ubogą w tłuszcze i błonnik. Należy unikać potraw ciężkich, smażonych, wzdymających oraz ostrych przypraw. Z drugiej strony trzeba jeść produkty, które nawodnią organizm i uzupełnią elektrolity.
Płyny
Podstawą diety na biegunkę są płyny. Woda, herbata, rozcieńczone soki owocowe pozwolą uzupełnić utracone z potem elektrolity. Można pić niegazowaną wodę mineralną lub izotoniczne napoje sportowe. Ważne, by pić małymi łykami, ale często.
Również zupy na bazie wywarów warzywnych doskonale nawodnią i dostarczą witamin i soli mineralnych. Warto przygotowywać lekkostrawne rosół, zupę jarzynową lub ryżową.
Co jeść przy biegunce i braku apetytu
Częstym objawem biegunki jest utrata apetytu. Jednak dieta uboga w pożywienie może jeszcze bardziej osłabić organizm. Dlatego mimo niechęci do jedzenia, trzeba zmuszać się do przyjmowania posiłków.
Jeśli brak apetytu, warto sięgać po łatwe do przełknięcia produkty: płatki owsiane, ryż, pieczywo tostowe, kasze, twarożki. Lekkostrawne i pożywne jednocześnie.
Owoce i warzywa
Choć zwykle zalecane w diecie, niektóre owoce i warzywa przy biegunce mogą pogłębić dolegliwości. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, należy unikać surowych warzyw, nasion, ziaren zbóż, suszonych owoców.
Bezpieczniejszym wyborem będą gotowane warzywa: marchew, dynia, ziemniaki, szpinak, kalafior. Dobre są również przeciery i soki warzywne. Z owoców sprawdzą się banany, jabłka i gruszki bez skórki.
Zalecane posiłki w trakcie biegunki
W czasie biegunki trzeba jeść mało i często, 4-5 razy dziennie. Posiłki powinny być lekkostrawne, łatwe do trawienia. Oto co warto jeść przy biegunce:
- kasze (ryżowa, jęczmienna, manna)
- chude mięsa (drób, cielęcina, chuda wołowina)
- chude ryby (dorsz, mintaj, pstrąg)
- jaja (gotowane na miękko lub w postaci jajecznicy)
- serki homogenizowane i chude twarogi
Posiłki należy dobrze rozgotować lub rozgotowywać. Smażenie i pieczenie nie jest wskazane w czasie rozwolnienia. Najlepszym sposobem obróbki termicznej będzie gotowanie, duszenie bez tłuszczu lub pieczenie "na parze".
Jak uzupełniać elektrolity przy biegunce
Częste wypróżnienia prowadzą do odwodnienia i zaburzeń gospodarki elektrolitowej. Dlatego w diecie na biegunkę bardzo ważne jest uzupełnianie soli mineralnych - sodu, potasu, wapnia.
Produktami bogatymi w potas są banany, ziemniaki, pomidory, marchew, szpinak, soczewica. Dobrym źródłem wapnia są mleko i sery, a sodu - pieczywo, mięso, ryby. Warto jeść te namaczane w wodzie lub bulionie, co zwiększy przyswajalność minerałów.
Elektrolit | Produkty |
Potas | ziemniaki, banany, pomidory, marchew |
Wapń | mleko, jogurty, sery podpuszczkowe |
Sód | pieczywo, wędliny, ryby |
Jednocześnie warto uzupełniać płyny, pijąc niegazowaną wodę mineralną, herbatki ziołowe i niesłodzone soki owocowe. To pozwoli zrównoważyć poziom elektrolitów we krwi.
Biegunka co jeść - podsumowanie
Podczas biegunki należy jeść mało i często, 4-5 razy dziennie. Posiłki powinny być lekkostrawne, bogate w płyny i elektrolity. Kluczowe jest uzupełnianie utraconych z kałem soli mineralnych i wody.
Najlepsze produkty w diecie na biegunkę, to ryż, kasza, chude mięso, owoce i warzywa ugotowane, chudy nabiał. Należy unikać tłuszczów, wzdymających potraw i surowych warzyw.
Oczywiście oprócz diety, ważne jest leczenie przyczyny biegunki. Jeśli objawy nie ustępują przez kilka dni, konieczna jest konsultacja lekarska. Być może potrzebne będzie antybiotykoterapia lub leczenie szpitalne przy ciężkiej postaci choroby.
Podsumowanie
Biegunka to uciążliwe schorzenie, któremu często można zapobiec lub złagodzić objawy dobierając odpowiednią dietę. Najważniejsze w niej jest uzupełnianie płynów oraz dostarczanie witamin i elektrolitów. Dlatego warto wiedzieć, co jeść na biegunkę, by wspomóc leczenie i regenerację.
Kluczowe w diecie na biegunkę jest nawadnianie oraz uzupełnianie utraconych soli mineralnych - sodu, potasu i wapnia. Dlatego zaleca się picie dużej ilości wody, herbatek ziołowych i niesłodzonych soków. Dobrą alternatywą mogą być buliony i rosół.
Jeśli chodzi o jedzenie, polecane są przede wszystkim łatwostrawne produkty bogate w potas, wapń i sód. Warto więc jeść ziemniaki, banany, chude mięsa i ryby. Z kolei owoców i warzyw najlepiej unikać w surowej postaci.
Stosując zbilansowaną dietę na biegunkę, można skrócić czas trwania dolegliwości i złagodzić ich nasilenie. Pozwoli to szybciej wrócić do zdrowia i normalnego funkcjonowania.